Experimentează tot ce are de oferit Atena

- Disponibil
- Locuri: În funcție de ofertă
- GRECIA
Atena este capitala Greciei. Atena a cunoscut o evoluţie glorioasă, mai ales în Grecia Antică, fiind locuită de oameni încă din Epoca Bronzului şi guvernată până în jurul anului 1000 î.C. de regi ionieni.
Acropola din Atena a fost înscrisă în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Atena a fost iniţial locuită acum 6.000 ani de pelasgieni şi mai târziu de ionieni care s-au instalat în această fortăreaţă naturală, marea stâncă a Acropolei, sau oraşul de sus, după cum îi spun grecii. Oraşul s-a dezvoltat şi a fost consacrat zeiţei Atena. A cunoscut prima lui înflorire în epoca miceniană (1600–1100 î.H.). La finele secolului al VI-lea î.H. tirania (probabil regală) a fost înlocuită de un regim democratic care a condus la o civilizaţie fără precedent în istoria umanităţii. În secolul al V-lea î.C. Sub guvernarea luminată a lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural, economic şi militar, fapt ce a făcut ca această perioadă să fie numită „vârsta de aur a Atenei”. În perioada elenistică precum şi în cea bizantină, Atena a jucat un rol secundar. După eliberarea Greciei de sub jugul otoman, în 1834, Atena a fost proclamată capitala statului elen.
Oraşul îşi ia denumirea de la zeiţa Atena, care simbolizează în mitologia greacă înţelepciunea. Legenda spune că zeii Atena şi Ares au descoperit oraşul şi se certau pentru a pune stăpânire pe el. Ares a oferit locuitorilor un cal pentru război, iar Atena a îmblânzit calul şi a dăruit măslinul.
Numele original era „Athenai”, pluralul „Athene”, numele zeiţei in dialectul local. Obiceiul de a numi un polis (oraş-stat) cu forma de plural este specifică şi altor cetăţi (spre exemplu: Thebai si Mykenai) pentru ca aceste oraşe au înglobat mai multe aşezări.
Atena se întinde de-a lungul Câmpiei centrale din regiunea Attica, cunoscut şi ca un bazin. Este înconjurată de Muntele Aegaleo în vest, Muntele Parnitha în nord şi nord-est, Muntele Penteli Hymettos la est şi de Golful Saronic în sud-vest. Atenei îi este dificil să se extindă în continuare datorită barierelor geografice menţionate mai sus, deşi suburbiile metropolei sunt în expansiune continuă.
Capitala este străbătută de către râul Kifissos care mai apoi se varsă în Golful Salonic şi Faliro.
Solul este stâncos şi nu este foarte fertil, dealurile sunt din mase de calcar.
Atena avea în anul 2001 o populaţie de 745,514 locuitori la o suprafaţă de 39 km². Aria metropolitană are o suprafaţă de 412 km², iar numărul locuitorilor în 2001 era de 3,130,840. Zona metropolitană a Atenei era a XII-a în Uniunea Europeană, conform Eurostat.
1. Acropole și templul Parthenon
Puține locuri din lume se compară cu Acropolele din Atena, cu templul Parthenon care veghează timp de secole de pe stâncă. O amintire a gloriei din Atena antică, Acropole a fost centrul orașului antic și a funcționat ca o cetate datorită locului său protejat. Grecii au denumit Acropolele “stânca sacra a Atenei”.
O clădire emblematică este Parthenonul, cel mai mare templu din perioada antichității clasice, care datează din 447 î.Hr. până în 338 î.Hr. Cu rândurile sale de coloane dorice și detaliile sculpturale uimitoare, templul oferă o priveliște uimitoare. În friza din partea de est, basoreliefurile înfățișează nașterea zeiței Atena.
Alte ruine ale Acropolei includ Erechtheion, un complex de sanctuare antice construite între 421 î.Hr. și 395 î.Hr. Cea mai faimoasă caracteristică a complexului Erechtheion este pridvorul cariatidelor, cu șase statui de domnișoare în locul coloanelor dorice.
Vă recomandăm să vizitați și Muzeul Acropolei, aflat sub dealul Acropole, care conține una dintre cele mai valoroase colecții de artă grecească antică din lume.
Adresa: strada Dionysiou Areopagitou nr. 15
2. Agora Greciei Antice
Agora a fost piața și centrul vieții sociale și comerciale în Atena antică. Cuvântul grecesc „agora” înseamnă „adunare unde se ține un discurs public”, indicând faptul că acest loc a fost o piață unde oamenii vorbeau în public. Agora a fost de asemenea un loc de administrare și comerț, precum și locul de întâlnire al Agora tou Dimou, un grup care avea rolul de a lua decizii civice. Totodată, aici se desfășurau evenimente sportive și spectacole de teatru.
Adresa: Strada Andrianou nr 24, Atena
3. Teatrul lui Dionysos
Acesta este locul de naștere al teatrului european: prima piesă de teatru a fost pusă în scenă în anul 534 î.Hr. la Teatrul lui Dionis (Dionysos) din Atena. Multe dintre cele mai cunoscute comedii și tragedii antice grecești au debutat pe scena de aici.
4. Templul lui Zeus
Templul lui Zeus a fost cel mai mare templu din Grecia antică. Deși Partenonul este mai bine păstrat, Templul lui Zeus din Olimp a fost o structură impresionantă la vremea sa. Templul datează din secolul al VI-lea î.Hr., dar nu a fost finalizat până în secolul al II-lea d.Hr. de către împăratul Hadrian.
Adresa: Centrul orașului, lângă Poarta Atenei și strada Athanasiou Diakou, Atena
5. Muzeul Național de Arheologie
Fondat în secolul al XIX-lea, Muzeul Național de Arheologie al Atenei este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia și unul dintre cele mai mari muzee de antichități din lume. Muzeul este găzduit într-o impresionantă clădire neoclasică de 8.000 de metri pătrați. Sunt expuse cinci colecții permanente cu peste 11.000 de exponate, oferind o imagine de ansamblu a civilizației grecești de la preistorie și perioada clasică până în antichitatea târzie.
Adresa: Strada Patission nr. 44
6. Muzeul Bizantin
Acest muzeu interesant oferă o perspectivă fascinantă asupra perioadei bizantine din istoria Greciei. Găzduit într-un palat din secolul al XIX-lea, care a fost construit inițial pentru Ducesa de Plaisance din Franța, muzeul prezintă o colecție prețioasă de artă bizantină.
Adresa: Bulevardul Vas. Sofias nr. 22
Înainte de a rezerva un pachet, punctul de vânzare (de exemplu, site sau aplicație), agentul de voiaj o să vă ofere toate informațiile standard despre pachet, precum:
- destinația călătoriei (itinerarul, datele și durata șederii, detaliile privind eventuale transferuri, vizite sau excursii) și lista serviciilor incluse
- numele și datele de contact ale organizatorului pachetului de servicii și ale comerciantului cu amănuntul, în cazul în care pachetul este vândut de un astfel de comerciant
- prețul total, inclusiv toate taxele și comisioanele adiționale, dacă este cazul, precum și modalitățile de plată
- informații cu privire la modul de reziliere a contractului înainte ca pachetul să intre în vigoare, prin achitarea unei taxe de reziliere corespunzătoare
- informații privind cerințele în materie de pașapoarte și vize
- informații privind procedurile de tratare a plângerilor, mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) și, dacă este cazul, entitatea SAL și platforma de soluționare on-line a litigiilor
De asemenea, o să primiți informații clare despre drepturile dumneavoastră, pe baza unui formular UE standardizat, care vă explică faptul că vi s-a oferit un pachet de servicii și vă prezintă drepturile care vă revin.
GALLERY / PHOTOS





